قوز قرنیه
عینک طبی

قوز قرنیه چیست ؟ آیا درمان قطعی دارد ؟

قوز قرنیه یک بیماری چشمی است که در آن قرنیه چشم برامدگی بیش از حد نرمال ایجاد می کند. با علائم و روش های درمان قوز قرنیه در کومولایف آشنا شوید.

قوز قرنیه چیست ؟

همان طور که از نام این بیماری مشخص است، قوز قرنیه یا کراتوکونوس از جمله بیماری های مربوط به قرنیه چشم بوده که معمولا در دوران نوجوانی و یا در دهه سوم زندگی ایجاد می شود. افرادی که به بیماری قوز قرنیه مبتلا هستند، قرنیه شان نازک شده و معمولا تغییر شکل می دهد. این مشکل می تواند در یک یا هر دو چشم بیمار ایجاد شود. ولی به طور متوسط هر دو چشم درگیر این بیماری می شوند. البته شدت و میزان رشد بیماری در هر دو چشم یکسان نیست. معمولا برآمدگی و تغییر شکل قرنیه به شکل مخروطی شکل است و از حالت کروی و گرد خود خارج می شود.

قوز قرنیه چیست

در افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، انکسار و شکست نور هنگام ورود به چشم دچار مشکل شده و در نهایت باعث اختلال در بینایی فرد می شود. معمولا بروز این بیماری در افرادی که سابقه چنین بیماری را در خانواده شان دارد، بیشتر دیده می شود. قطعا تشخیص زود هنگام این بیماری می تواند از پیشرفت آن جلوگیری کرده و فرد در سنین ابتدایی درگیر شدن به این بیماری درمان شود. البته راه های درمان بسیار زیادی برای این بیماری وجود دارد که در ادامه به این موضوع نیز خواهیم پرداخت.

علل قوز قرنیه

۱. ژنتیک

بیمارانی که سابقه خانوادگی قوز قرنیه دارند یا دارای برخی اختلالات سیستمیک و ناهنجاری‌های کروموزومی همچون سندروم داون هستند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

کور رنگی چیست ؟ روش های درمان و پیشگیری از کور رنگی

۲. التهاب مزمن چشم

التهاب مداوم ناشی از قرارگیری در معرض محرک‌ها و انواع آلرژی به تخریب بافت قرنیه کمک می‌کنند. در نتیجه ممکن است این مشکلات موجب بروز قوز قرنیه شوند.

۳. مالش چشم

مالش مکرر چشم در مرور زمان باعث تخریب قرنیه می‌شود و ممکن است شما را به کراتوکونوس مبتلا کند. همچنین اگر از قبل به این بیماری مبتلا باشید، مالش چشم سرعت پیشرفت قوز قرنیه را افزایش می‌دهد.

۴. سن

بیماری قوز قرنیه معمولا در سنین نوجوانی به وجود می‌آید، اما ممکن است زودتر در دوران کودکی ظاهر شود. البته ناگفته نماند افراد بالای چهل سال هم می‌توانند به این بیماری دچار شوند، اما احتمال آن بسیار کم است.

۵. نژاد

مطالعه روی بیش از ۱۶۰۰۰ بیمار مبتلا به قوز قرنیه نشان می‌دهد که افراد با نژاد سیاه‌پوست یا لاتین تبار تقریبا ۵۰ درصد بیشتر از دیگر نژادها مستعد ابتلا به این بیماری هستند.

بیماری های چشمی - قوز قرنیه

۶. دیگر بیماری‌های چشمی

آتوپیک چشم بیماری است که منجر می‌شود بافت قرنیه چشم تجزیه شود و ممکن است شما را به بیماری کراتوکونوس مبتلا کند. رتینیت پیگمانتوزا هم بیماری دیگری است که روی قرنیه تأثیر می‌گذارد. به‌طورکلی بیماری های چشم متعددی می‌توانند موجب بروز قوز قرنیه شوند. پس اگر به یکی از بیماری‌های چشم مبتلا هستید، بهتر است در مورد شانس ابتلا به قوز قرنیه هم با پزشکتان مشورت کنید.

قوز قرنیه چه علائمی دارد ؟

مشکلی که در بیماری قوز قرنیه وجود دارد این است که در مراحل ابتدایی نهفته بوده و علائمی ندارد، با پیشرفت بیماری علائم آن آشکار می گردد.

    • نورهای معمولی را به صورت تابش خیره‌کننده ببینید یا در زمان نگاه به چراغ‌ها متوجه هاله‌ای در اطراف آنها شوید.
    • دید در شب ضعیف
    • سوزش چشم یا سردرد همراه با چشم درد
    • افزایش حساسیت به نور روشن
    • تیرگی ناگهانی دید
    • نزدیک بینی ( مشکل در دیدن اجسام دور)
    • آستیگماتیسم نامنظم
    • میل مداوم به مالیدن چشم‌ها
    • خستگی چشم
    • در موارد نادر ممکن است قرنیه تاول بزند و باعث زخم و تورم در چشم شود.
شماره چشم برای عمل لیزیک باید چند باشد ؟

درمان قوز قرنیه

  • استفاده از عینک: اگر بیماری در مراحل اولیه باشد، تجویز عینک می تواند به بهبودی چشم کمک کند. اما باید به این نکته هم توجه داشت که با تغییر بینایی نمره عینک هم تغییر خواهد کرد.
  • استفاده از لنز تماسی: اگر بیماری پیشرفت کند و با تجویز عینک بینایی اصلاح نشود، پزشک لنزهای تماسی سخت تجویز خواهد کرد.
  • استفاده از اشعه ماوراء بنفش یا کراس لینکینگ: در این روش رشته‌های کلاژن قرنیه به وسیله اشعه ماورابنفش و با کمک ریبوفلاوین به هم متصل شده و باعث استحکام قرنیه می‌شوند.
  • استفاده از رینگ‌های داخل قرنیه‌ای: یکی از روش‌های درمانی که برای قوز قرنیه وجود دارد، استفاده از حلقه‌های داخل قرنیه است که در بعضی از قوزهای خفیف تا متوسط که کنتاکت لنز را نمی‌توانند تحمل کنند، کاربرد دارد. این حلقه‌ها باعث کاهش آستیگماتیسم نامنظم چشم‌ها شده و بینایی را اصلاح می‌کند.
  • پیوند قرنیه: در صورتی که قوز قرنیه خیلی پیشرفت کند دیگر استفاده از لنزهای تماسی و رینگ‌های داخل قرنیه کمکی نمی‌کند و باید پیوند قرنیه صورت گیرد.

درمان قوز قرنیه

راهکار پیشگیری از تغییرات پیش‌ رونده بیماری قوز قرنیه

مهم‌ترین روش پیشگیرنده قوز قرنیه که امروزه مطرح است تقویت قرنیه با کمک عمل “کراس لینکینگ” به محض تشخیص در سنین زیر ۲۰ سال است. در این روش ویتامین b۲ ریبوفلاوین را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در قرنیه می‌ریزیم بعد با روش‌های مختلف ۱۰ تا ۳۰ دقیقه اشیای ماورای بنفش را با دوز مشخصی به قرنیه می‌تابانیم،  پیوند‌های جدید پروتئینی در الیاف کلاژن قرنیه و در سطح سلولی قرنیه تغییرات ساختاری ایجاد می‌کند که باعث تقویت قوام قرنیه می‌شود، مقاومت قرنیه را افزایش می‌دهد و از تغییر پیش رونده دیگر پیشگیری می‌کند؛ بنابراین اگر این روش به موقع و در مراحل اولیه انجام شود بیماری را متوقف می‌کند و هیج نگرانی در آینده نخواهد داشت، اما اگر به موقع انجام نشود منجر به کاهش بینایی و نهایتا پیوند قرنیه می‌شود.

لنز تماسی چیست و چه کاربردی دارد ؟

قوز قرنیه چگونه تشخیص داده می‌شود ؟

برای تشخیص کراتوکونوس، چشم پزشک (چشم پزشک یا اپتومتریست) سابقه پزشکی و خانوادگی شما را بررسی می‌کند و یک معاینه چشم انجام می‌دهد. همچنین برای تشخیص دقیق این بیماری نیاز هست که آزمایشات دقیق‌تری روی چشم شما صورت گیرد. آزمایشات زیر نمونه‌ای از این آزمایشات هستند.

۱. توپوگرافی قرنیه

این آزمایش دقیق‌ترین راه برای تشخیص سریع قوز قرنیه و پیشگیری از آن به حساب می‌آید. در این آزمایش یک تصویر کامپیوتری از چشم شما تهیه می‌شود که در آن منحنی قرنیه شما به خوبی مشخص می‌شود.

۲. دستگاه اسلیت لامپ

در این آزمایش پزشک یک پرتو عمودی نور را روی سطح چشم شما هدایت می‌کند و از یک میکروسکوپ کم مصرف برای مشاهده چشم شما استفاده می‌کند. با دستگاه اسلیت لامپ شکل قرنیه شما بررسی می‌شود، همچنین احتمال ابتلا به دیگر بیماری‌های چشمی هم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

۳. پاکیمتری

در این آزمایش چشم پزشک یک دایره نور را روی قرنیه شما متمرکز می‌کند و انعکاس آن را اندازه می‌گیرد تا شکل اصلی قرنیه شما را تعیین کند.

برای تشخیص و درمان قوز قرنیه باید به چشم پزشک مراجعه کنید. در دکترتو می‌توانید با بهترین متخصصان چشم آشنا شوید، با آنها به‌صورت آنلاین یا تلفنی مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

علائم قوز قرنیه

با قوز قرنیه می‌تواند عمل لیزیک انجام داد ؟

جراحی لیزیک چشم شناخته‌شده‌ترین و رایج ترین جراحی انکساری لیزری است که برای اصلاح مشکلات بینایی انجام می‌شود. لیزیک نزدیک‌بینی و سایر عیوب انکساری را با تغییر شکل قرنیه اصلاح می‌کند. در این فرآیند تغییر شکل، مقداری از بافت قرنیه برداشته می‌شود و قرنیه نازک‌تر می‌شود.

علت سردرد ناشی از عینک طبی و بهترین روش های درمان آن

قوز قرنیه یک بیماری دژنراتیو قرنیه است که باعث نازک‌شدن قرنیه می‌شود و منجر به تغییرات غیرقابل پیش‌بینی و نامنظم در شکل سطح جلوی چشم می‌شود. از آن جایی که لیزیک هم بر نازک‌سازی قرنیه متمرکز است، به‌طورکلی این درمان برای افراد مبتلا به کراتوکونوس توصیه نمی‌شود.

در واقع، اگر بافت قرنیه در افراد مستعد کراتوکونوس بیش‌ازحد برداشته شود ممکن است فرد دچار بیماری‌های خطرناک‌تری همچون قوز قرنیه اکتازی شود.

چه زمانی برای کراتوکونوس باید به پزشک مراجعه کنیم ؟

اگر در بینایی خود، به طور ناگهانی دچار مشکل شده‌اید، باید در سریع‌ترین زمان به یک اپتومتریست یا چشم پزشک مراجعه کنید. قبل از قرار ملاقات باید لیستی از موارد زیر را تهیه کنید:

  • چه علائمی داشته‌اید و این علائم چند وقت است که ایجاد شده‌اند.
  • استرس‌های عمده اخیر یا تغییرات زندگی
  • تمام داروها، قطره‌های چشمی، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید و دوز آنها.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *