لنز تماسی
عینک طبی

لنز تماسی چیست و چه کاربردی دارد ؟

لنز تماسی چیست؟ لنز تماسی در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟ هرآنچه که باید درباره ی این لنز ها بدانید را در کومولایف بخوانید.

لنز تماسی چیست ؟

لنزهای تماسی ، لایه سیلیکونی شفاف هستند که برای بهبود دید یا زیبایی از آن استفاده می شود. لنز تماسی بر روی قرنیه و داخل چشم قرار میگیرد. مانند عینک ، لنزهای تماسی مشکلات بینایی ناشی از عیوب انکساری و ظعف دید را اصلاح می کنند. لنز های تماسی می توانند بینایی افراد مبتلا به این عیوب انکساری زیر را بهبود بخشند:

لنز تماسی چیست

  1. ميوپي( نزدیک بینی)
  2. هايپروپي(دور بینی)
  3. آستیگماتیسم
  4. پیر چشمی

انواع لنزهای تماسی

لنز های تماسی از انواع مختلف سیلیکون ساخته می شوند. دو نوع رایج لنزهای تماسی سخت و نرم هستند.

لنزهای تماسی سخت

رایج ترین نوع لنزهای تماسی سخت ، لنزهای سخت نفوذپذیر گاز RGP  است. این لنزها معمولاً از پلاستیک همراه با مواد دیگر ساخته می شوند. آنها شکل خود را محکم نگه می دارند ، با این وجود اجازه می دهند اکسیژن از طریق لنز به چشم شما برود.

لنزهای RGP به ویژه برای افراد مبتلا به آستیگماتیسم و بیماری به نام قوز قرنیه بسیار مفید است. این امر به این دلیل است که در هنگام انحنای قرنیه به طور ناهموار ، دید واضح تری نسبت به لنزهای نرم ایجاد می کنند.

لنز - لنز تماسی

لنزهای تماسی نرم

بیشتر افراد استفاده از لنزهای تماسی نرم را انتخاب می کنند. این به این دلیل است که آنها تمایل به راحتی بیشتری دارند و گزینه های زیادی برای انتخاب وجود دارد. در اینجا انواع لنزهای نرم را باهم بررسی میکنیم :

لنز های تماسی  روزانه

این لنز ها را باید وقتی بیدار هستید استفاده کنید و وقتی می خوابید باید از چشم بیرون بیاورید. این لنز ها همانطور که از اسمشان مشخص است یک بار مصرف هستند و شما هر روز باید آن را تعویض کنید و از لنز جدید استفاده کنید.. بعضی از چشم پزشکان برای افرادی که  هر چند وقت یکبار از لنز استفاده می کنند، این مدل لنزهای  روزانه را پیشنهاد می کنند.

لنز های تماسی ماهانه

لنز های ماهانه به لنز هایی گفته می شود که تاریخ انقضا آن ها از وقتی که باز می شوند به مدت یک ماه است.

ناخنک چشم چیست ؟ چگونه درمان می شود و علائم آن چیست ؟

لنز های تماسی فصلی

لنز های مناسب برای استفاده سه ماهه را لنز فصلی می گویند.

اپلیکاتور لنز - لنز تماسی

لنز های تماسی سالانه

لنز هایی که از زمان باز شدن تا یک سال قابل استفاده هستند را لنز سالانه می گویند. توجه کنید هنگام خواب حتما لنز را از چشم خارج کنید. چون زمانی که لنز موقع خواب در چشم می ماند ممکن است باعث عفونت چشمی شود.

لنز تماسی نزدیک بین

لنز های پیرچشمی برای اصلاح مشکلات بینایی طبیعی افراد بعد از 40 سالگی ، زمانی که دیدن اشیا نزدیک مشکل تر می شود ، طراحی شده است.

لنز تماسی دوکانونه

این نوع لنز ها برای بهبود دور و نزدیک ( هر دو با هم ) استفاده می شود. لنزهای تماسی دو کانونی یا چند کانونی و تصحیح مونوویژن ، که در آن یک چشم از لنز دید نزدیک و چشم دیگر از لنز دور استفاده می کند.

استفاده همزمان از لنز تماسی و عینک آفتابی

بسیاری از افراد به استفاده از لنز های تماسی بجای عینک طبی عادت کرده اند و همیشه از لنز طبی استفاده می کنند.ممکن است این سوال برایشان پیش بیاید که وقتی زیر نور شدید خورشید قرار میگیرند برای محافظت از چشم هایشان باید چکار کنند؟

پاسخ این است که به سادگی از عینک آفتابی با لنزهای تماسی خود استفاده کنید. عینک آفتابی سطح بیشتری از محافظت از چشم را فراهم می‌کند که نمی‌توانید تنها با لنز ها به دست آورید.

عینک آفتابی دخترانه - لنز تماسی

از آسیب اشعه ماوراء بنفش به چشم جلوگیری کنید

اشعه ماوراء بنفش امواج نوری پرانرژی هستند که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند. اما فقط به این دلیل که نمی توانید آنها را ببینید به این معنی نیست که مضر نیستند. اشعه‌های UVA و UVB باعث آسیب به پوست و چشم می‌شوند و که می‌توانند منجر به مشکلات چشمی مانند فوتوکوراتیت (همچنین به عنوان برف کوری)، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا شوند.

بنابراین، اگر به دنبال محافظت 100٪ در برابر اشعه های مضر UV خورشید هستید، باید روی یک عینک آفتابی خوب و استاندارد تهیه کنید .

در حالی که در حال حاضر لنزهای تماسی در بازار وجود دارد که برای جلوگیری از اشعه ماوراء بنفش طراحی شده اند، تحقیقات نشان می دهد که آنها تقریباً به همان اندازه مؤثر نیستند. لنزهای تماسی با فیلتر UV فقط تا حدی این کار را انجام می دهند و تقریباً 30٪ از اشعه UVB و 10٪ از اشعه UVA را مسدود می کنند.

خطرات عدم استفاده از عینک طبی که نمیدانستید !

عینک آفتابی یک لایه محافظتی اضافی برای چشمان شما و پوست اطراف آنها ایجاد می کند. ناحیه اطراف چشم، از جمله پلک ها، بسیار حساس است و آن را در برابر انواع خاصی از سرطان پوست، مانند کارسینوم سلول بازال، آسیب پذیرتر می کند.

HEV یا نور آبی چطور ؟

بسیاری از ما در مورد اثرات مضر اشعه های UVA و UVB شنیده ایم، اما موضوع نور HEV تمایل دارد زیر رادار پرواز کند. نور HEV مخفف نور مرئی پرانرژی است و این پرتوهای نور آسمان را آبی نشان می‌دهند. نور HEV به نور آبی نیز گفته می شود که کوتاه ترین طول موج و بیشترین انرژی را دارد.

عینک ریبن - لنز تماسی

منبع اصلی نور آبی نور خورشید است، به این معنی که در همه جا وجود دارد. از آنجایی که نور آبی حاوی انرژی بیشتری نسبت به هر نور دیگری در طیف مرئی است، نور آبی می تواند بیشتر از اشعه ماوراء بنفش برای چشم مضر باشد. این به این دلیل است که نور آبی در مسیر رسیدن به شبکیه از قرنیه و عدسی چشم عبور می کند، در حالی که قرنیه و عدسی به خوبی از برخورد اشعه ماوراء بنفش به شبکیه چشم جلوگیری می کنند.

قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آبی می تواند منجر به دژنراسیون ماکولا، خشکی چشم، خستگی چشم و ناتوانی چشم در تمرکز شود. عینک آفتابی می‌تواند به جلوگیری از ورود نور آبی به چشم‌ها کمک کند و لایه‌ای دیگر از محافظت از پوست اطراف چشم‌ها را ارائه دهد، که مهم است زیرا نور HEV همچنین منجر به چین و چروک، افتادگی پوست و رنگ ناهموار پوست می‌شود.

با خشکی چشم خداحافظی کنید

با آب و هوای گرم، فرصت های بیشتری برای گذراندن وقت در خارج از منزل ایجاد می شود. این همچنین به معنای فرصت های بیشتری برای خشک شدن چشم ها، به ویژه در روزهای باد است. عینک آفتابی یک لایه محافظ اضافی برای استفاده کنندگان از لنزهای تماسی اضافه می کند و از سوزش و ناراحتی وحشتناک ناشی از خشکی چشم جلوگیری کنند.

چگونه عینک دید در شب مناسب برای رانندگی انتخاب کنیم ؟

ناراحتی چشمگیر را متوقف کنید

موقعیت‌های با تابش زیاد مانند اسکی، ماهیگیری یا کار در فضای باز می‌توانند باعث ناراحتی و سوزش چشم، با یا بدون لنز تماسی شوند. اثرات خیرگی بیش از حد برای کسانی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند تشدید می‌شود و منجر به فشار چشم ناشی از چرت زدن می‌شود.

استفاده از عینک آفتابی در زمانی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنید، صرفاً به روزهای آفتابی اختصاص ندارد. همچنین باید در روزهای ابری یا ابری از عینک آفتابی استفاده کنید تا به کاهش فشار چشم و بهبود حدت بینایی کمک کند.

عینک دخترانه - لنز تماسی

ایمنی نیز یک عامل است

علاوه بر کمک به کاهش تابش خیره کننده، استفاده از عینک آفتابی روی لنزهای تماسی نیز می تواند خطر آسیب دیدگی چشم را کاهش دهد.

اگر اهل ورزش در فضای باز هستید، یا حتی در فضای باز کار می کنید، شانس بیشتری برای آسیب دیدگی چشم دارید. خطرات شامل ضربه به چشم و ورود زباله های موجود در هوا به چشم شما می شود. پیامدهای بالقوه شامل صدمات جزئی، خراش قرنیه، زخم و از دست دادن دائمی بینایی است.

عینک آفتابی مناسب برای استفاده از لنزهای تماسی

اکنون می دانید که هنگام گذراندن وقت در فضای باز باید از عینک آفتابی با لنزهای تماسی خود استفاده کنید. چند نکته دیگر نیز وجود دارد:

  • عینک آفتابی با 100% محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش خریداری کنید.

عینک های ارزان ممکن است جذاب به نظر برسند، اما آیا از شما در برابر آسیب های زودرس پوست و چشم یا آب مروارید و دژنراسیون ماکولا محافظت می کنند؟

  • حتمن موقع خرید عینک آفتابی از اصالت ان مطمعن شوید.
  • لنزهای پلاریزه را در نظر بگیرید.

نکته دیگری که هنگام خرید عینک آفتابی باید به آن توجه کنید این است که آیا لنزها پلاریزه هستند یا خیر. لنزهای پلاریزه به کاهش تابش خیره کننده کمک می کنند تا به شدت فشار چشم و خستگی را کاهش دهند.

  • هنگام خرید عینک آفتابی به این نکات توجه کنید و از مراکز فروش معتبر، عینک آفتابی خریداری کنید و برای انتخاب بهترین عینک آفتابی مناسب خود از مشاوران عینک وحدت، مشاوره بگیرید.
مزایا و معایب عدسی فشرده و تفاوت آن با عدسی های نیمه فشرده

عینک آفتابی شیک - لنز تماسی

شباهت روش کار لنز چشم با عدسی عینک طبی

با توضیحات بالا باید گفت که عواملی همچون فاصله قرار گیری از چشم، قطر بخش بینایی و حداقل ضخامت لنز و عینک، تفاوت آن‌ها را مشخص می کند. به همین خاطر است که لنزها با وجود اینکه بسیار باریک‌تر از عدسی عینک هستند، اما همان عملکرد و کارایی را دارند.

چرا لنزهای چشم بسیار باریک‌تر از عدسی عینک‌ها هستند ؟

به صورت کلی باید گفت چون لنزها مستقیما روی چشم قرار می‌گیرند. این در حالیست که عدسی‌های عینک‌های طبی حدودا 12 میلی‌متر از سطح چشم فاصله دارند.

به خاطر نزدیکی لنزهای تماسی به چشم، بخش بینایی آن‌ها بسیار کوچک‌تر از اپتیک‌زون عینک‌های طبی ساخته می‌شود.

در واقع، اپتیک‌زون (منطقه بینایی) عدسی عینک‌های طبی کل شیشه آن را در بر می‌گیرد. اما این بخش در لنزهای تماسی فقط شامل بخش مرکزی است که توسط خمیدگی‌های لبه لنز احاطه شده است.

به زبان ساده‌تر این‌طور می‌توان گفت که، این روند شبیه نگاه‌کردن به بیرون از یک پنجره کوچک در خانه است؛ هر چه به پنجره نزدیک‌تر باشید، گستره‌ی دید بازتر، بزرگ‌تر و بدون مانعی برای تماشای فضای بیرون از خانه خواهید داشت. اما اگر در فاصله دورتری از پنجره بایستید، محدوده‌ی دید شما به بیرون محدودتر خواهد بود – مگر اینکه پنجره بزرگ‌تر باشد.

لنز طبی - لنز تماسی

از آنجا که لنز مستقیما روی قرنیه قرار می‌گیرد، بخش بینایی آن‌ها فقط باید به اندازه میزان گشودگی مردمک چشم در محیط‌های کم‌نور و تاریک (حدود 9 میلی‌متر) باشد. در مقابل، بیشتر عدسی‌های عینک‌های طبی باید دست‌کم 46 میلی‌متر قطر داشته باشند. همین اندازه موجب می‌شود تا عدسی عینک‌ها ضخیم‌تر از لنزهای تماسی ساخته شوند.

همچنین، عدسی‌های عینک طبی باید ضخیم ساخته شوند تا در اثر ضربات ناگهانی نشکننند. عدسی‌های مخصوص نزدیک‌بینی در عینک‌ها باید حداقل ضخامت مرکزی 1.0 میلی‌متر یا بیشتر داشته باشند تا بتوانند در برابر حوادث گوناگون مقاومت لازم را از خود نشان دهند.

اما لنزهای تماسی بسیار باریک‌تر از آن‌ها ساخته می‌شوند. در واقع، بیشتر لنزهای تماسی چشم برای نزدیک‌بینی ضخامت مرکزی کمتر از 0.1 میلی‌متر دارند.

بررسی مزایا ، معایب و کاربرد عینک نیم فریم

مزایای لنزهای تماسی

لنزهای تماسی مزایایی دارند که در این فرصت و در حد حوصله این مطلب به سه مورد از مهمترین آن ها اشاره می کنیم.
•    نخستین مورد این که استفاده ازلنزهای تماسی تغییری در ظاهر و زیبایی صورت فرد استفاده کننده به وجود نمی آورد.
•    با استفاده از لنز به جای عینک، فرد آزادی بیشتری در کارهای روزانه و به ویژه فعالیت های تفریحی ـ ورزشی کسب می کند.
•    نکته دیگر برای انتخاب لنز به جای عینک، ایجاد بهبود دید محیطی فرد می باشد، نسبت به زمانی که از عینک استفاده می کرده است.

معایب لنزهای  تماسی

شاید به جای معایب بهتر باشد بگوییم مشکلات، چرا که استفاده از لنز، مشکلات خاص خود را هم دارد از جمله:
•    لنز نسبت به عینک به مراقبت های ویژه بهداشتی بسیار بیشتری نیاز دارد.
•    گم شدن لنز هم گاهی معضلی جدی می شود برای افرادی که از این وسیله استفاده می کنند.
•    تجویز لنز برای بیماران مبتلا به خشکی چشم هم باید با احتیاط انجام گیرد.
•    افراد مبتلا به درجات بالای آستیگماتیسم نیز به سختی می توانند از لنز استفاده کنند.
•    در صورت عدم رعایت موارد بهداشتی در نگهداری و جاگذاری لنز، خطر عفونت چشمی وجود دارد.
•    به دلیل طول عمر کوتاه، لنزها نیاز به تعویض مکرر دارند.
•    و نکته آخر اینکه با گذشت زمان، برای برخی افراد تحمل لنز مشکل می شود.

نحوه گذاشتن لنز - لنز تماسی

توصیه های اورژانسی

اگر از لنز استفاده می کنید، با مشاهده هر یک از علائم زیر سریعاً به چشم پزشک مراجعه نمایید.
1. احساس ناراحتی در چشم ها
2. اشک ریزش غیرطبیعی
3. ترشح از چشم ها
4. حساسیت غیرطبیعی به نور
5. قرمز شدن چشم ها
6. خارش و سوزش چشم ها
7. تاری دید
8. تورم پلک ها
9. درد چشم
10.  کاهش دید
توجه: هنگام مراجعه به چشم پزشک یا اورژانس بهتر است لنز و جا لنزی خود را همراه داشته باشید زیرا ممکن است برای نمونه گیری و کشت میکروبی به آن ها نیاز باشد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *