پیر چشمی
عینک طبی

پیر چشمی چیست ؟ بررسی علت ابتلا ، درمان ، پیشگیری

پیر چشمی به معنای از دست دادن توانایی چشم در تنظیم فوکوس برای دیدن اجسام نزدیک است. این بیماری با گذشت زمان و افزایش سن بدتر می شود. در این مقاله از کومولایف به بررسی علل پیر چشمی و روش های درمان آن پرداخته ایم.

پیرچشمی چیست

پیر چشمی یکی از بیماری های چشمی است که توانایی دید افراد در سن ها و دوره های مختلف زندگی، تغییراتی می کند. در افراد بالای 40 سال ممکن است اختلالی در دید به وجود بیاید که نام آن را پیرچشمی می نامند. پیشرفت بیماری پیرچشمی حدوداً تا 55 سالگی ادامه پیدا می کند. بیماران مبتلا به پیرچشمی دارای اختلال در تطابق عدسی چشمشان هستند، این بدان معناست که فرد مبتلا دید واضحی از اشیاء نزدیک خود ندارد و آنها را دورتر می بیند. به عبارت دیگر می توان گفت با افزایش سن در افراد، خاصیت انعطاف پذیری خود را به مرور زمان از دست می دهد و کم می شود و با کاسته شدن این منعطف بودن، چشم فرد برای دید نزدیک نمی تواند تطابق داشته باشد و اجسام نزدیک را نمی تواند به وضوح مشاهده نماید. افراد مبتلا به پیرچشمی برای خواندن کتاب و یا خطوط ظریف دفتر تلفن با مشکل مواجه می شوند. همچنین گاهی ممکن است دچار خستگی چشم و سردرد شوند.

پیر چشمی چیست

دلایل بروز پیرچشمی

هنگامی که پا به دهه پنجاه زندگی می گذاریم، ماهیچه هایی که لنز چشم را نگهداری می کنند، ضعیف می شوند. ماهیچه های ضعیف شده نمی توانند عدسی چشم را به راحتی به حرکت درآورند، در نتیجه نوری که از سمت اشیاء به چشم می رسد را به درستی روی شبکیه متمرکز نمی کند و بنابراین اجسام به وضوح دیده نمی شوند. به عبارت ساده تر می توان گفت در پیرچشمی قدرت تمرکز خود را روی اجسام خارجی از دست می دهیم.
به صورت کلی تغییراتی در بدن به دلیل افزایش سن ایجاد می شود که اجتناب ناپذیر هستند و برگشت پذیر نیستند، پیرچشمی یکی از آنها می باشد. این مشکل مسئله نگران کننده و حادی نیست و به راحتی اصلاح یا درمان می شود.

علائم پیرچشمی

پیر چشمی همانند دیگر مشکلات بدن، علائمی از خود نشان می دهد. البته قابل ذکز است که در افراد مختلف ممکن است علائم گوناگونی داشته باشد. برای اطلاعات بیشتر و دقیق تر شما، مهمترین و بیشترین علائم پیرچشمی را نام می بریم تا با آنها آشنا شوید تا در صورت مشاهده سریعاً به متخصص چشم پزشک مراجعه کرده و آن را درمان کنید.

  • اکثر افراد اولین مشکل را در مطالعه نوشته های ریز در نور نسبتاً کم را دارند در صورتی که تا قبل هیچ مشکلی برایشان نبوده است.
  • افراد مبتلا به هنگام مطالعه طولانی مدت و یا انجام کارهای ظریف و ممتد احساس خستگی چشم، سردرد و یا خواب آلودگی می کنند.
  • هنگام مطالعه برای دید بهتر و دقیق تر کتاب را باید دور کنند.
  • وجود مشکل در نخ کردن سوزن هرچند در نور زیاد باشد
عینک گشاد شده رو سه سوته خودت تعمیر کن

نکته: افرادی که با مطالعه، کار با کامپیوتر و یا کارهای ظریف همانند خیاطی سروکار دارند، زودتر متوجه بروز مشکلات می شوند.
نکته: با توجه به شغل افراد، نیاز به استفاده از عینک نزدیک در پیرچشمی با توجه به شرایط شخص، با تقدم و تاخر خواهد بود.

درمان پیر چشمی

مشکلات ناشی از پیرچشمی

چنانچه مشکل پیرچشمی دارید و به موقع و به درستی از آن جلوگیری و یا آن را درمان نکنید، دچار مشکلات و اختلالاتی خواهید شد. این مشکلات که ناشی از پیرچشمی هستند را برای شما نام می بریم.

  1. زیاد شدن اختلال تاری دید برای جسم های نزدیک
  2. نمره آستیگمات چشم بالا می رود
  3. اختلاف قدرت بینایی در دو چشم زیاد می شود
  4. امکان ناسازگاری با درمان های تجویز شده متخصص چشم پزشک
  5. سردرد و سوزش چشم ها
  6. احساس خستگی شدید در چشم ها

جلوگیری از پیرچشمی

پیرچشمی امری اجتناب ناپذیر است و قابل پیشگیری نیست ولیکن با اقدامات و انجام کارهای ساده ای می توان از بینایی و چشم ها به خوبی مراقبت کرد. این کارها عبارتند از:

  • به صورت منظم معاینه چشم انجام دهید و متخصص چشم مناسبی را برای خود بیابید.
  • بیماری هایی که بر روی بینایی و چشم ها تاثیر سوء می گذارند، نظیر دیابت و فشار خون را کنترل نمایید.
  • به هنگام مشاهده علائمی نظیر کاهش یکباره بینایی چشم، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
  • استفاده از عینک با نمره مناسب که مستلزم معاینه دکتر می باشد.
  • استفاده از نور کافی و مناسب
  • می توان از عمل جراحی نیز استفاده کرد.
  • متخصصان چشم بر این عقیده اند که خواب مفید 8 ساعته در شبانه روز از پیرچشمی جلوگیری می کند.
  • از مرکبات و میوه جاتی که منبع غنی ویتامین A و C هستند، استفاده کنید.
  • حتماً در معرض نور خورشید از عینک آفتابی استفاده نمایید.

روش های درمان پیرچشمی

گرچه که برای پیرچشمی درمان قطعی وجود ندارد ولیکن می توان با توجه به شرایط و خصیصه های متفاوت شخصی هر فرد، از روش های گوناگون، جهت بهبود دید بیمار اقدام کرد. در ذیل روش های گوناگون را نام می بریم.

خطرات عدم استفاده از عینک طبی که نمیدانستید !

درمان پیر چشمی با عینک

عینک

متخصصان چشم، بر این باورند که استفاده از عینک، بهترین روش برای بهبود پیرچشمی به شمار می رود. افرادی که قبل از مبتلا شدن به پیرچشمی، نزدیک بین یا دوربین بوده اند، با ابتلا به پیر چشمی می بایست از دو عینک استفاده نمایند، یکی برای دیدن فاصله نزدیک و یکی برای برای مشاهده اجسام دور. با این حال گاهی پزشکان عینک های دو کانونی برای بیماران خود تجویز می کنند تا آنها بتوانند با استفاده از یک عینک، هم مشکل نزدیک بینی و هم دوربینی خود را برطرف نمایند.
چشم هرچند سال یکبار، 0.25 الی 0.5 نمره افزایش می یابد، بنابراین باید معاینات منظم چشم پزشکی را جدی گرفته و به صورت همیشگی انجام دهید.

لنزهای تماسی

گاهی بیماران به جای استفاده از عینک، خواستار استفاده از لنزهای تماسی هستند، که برای آنها از انواع مختلف لنزها استفاده می شود. لنزهای تماسی چند کانونی برای رفع همزمان نزدیک بینی و دوربینی وجود دارد که به این صورت کار می کند که قسمت بالایی آن جهت دید دور و قسمت پایینی آن برای دید نزدیک تعبیه شده است. نوع دیگر و معمولی لنز نیز برای اصلاح تک چشمی استفاده می شود، به این صورت که یک لنز برای رفع نزدیک بینی و لنز دیگر نیز جهت رفع دوربینی استفاده می شود و پس از مروز زمان مغز در به کارگیری یک چشم برای دید نزدیک و دیگری برای دید دور سازگار می شود. البته قابل ذکر است که در این نوع از لنز، دید سه بعدی نخواهید داشت.
به مرور با گذشت زمان و با تغییر شماره چشم، می بایست به پزشک مراجعه نمایید تا طبق معاینات جدید، برای شما لنزهای جدیدی را تجویز کند. در برخی مواقع با مراجعه به دکتر هنگام تجویز لنزهای تماسی، عینک هم جهت مطالعه برای شما تجویز خواهد کرد.

جراحی و لیزر

در برخی مواقع هنگامی که بیمار احساس نارضایتی در استفاده از عینک و لنزهای تماسی داشته باشد و تغییر دائم شماره چشم، انواع مختلفی از جراحی و لیزر برای اصلاح عیوب انکساری می توان استفاده کرد. البته بیمار می باید تمام شرایط مناسب را جهت تحت جراحی و لیزر چشم قرار گرفتن را داشته باشد. انواع متفاوتی از جراحی وجود دارد که بیمار می تواند با مراجعه به پزشک معالج و بررسی های دقیق شرایط، بهترین نوع را انتخاب کند.

پیر چشمی یک اصطلاح است که این روزها در میان اقوام و آشنایان، بسیار شنیده می شود. به طور کلی این واژه به عنوان بخشی از روند کاملاً طبیعی افزایش سن فرد تلقی می شود که در آن توانایی و قدرت بینایی دست‌خوش تغییر و تحولات بسیاری می شود. می توان گفت زمانی که سن به بالای 40 سال رسید کم کم بیماری پیرچشمی خود را نشان می دهد. علت آن را هم  می توان به کم شدن توانایی تطابق عدسی چشم ربط داد. به طوری که دامنه تطابق چشم در نزدیک ترین نقطه کاهش یافته و بینایی و دید به صورت راحت و واضح رخ نخواهد داد. به همین جهت افراد برای دید بهتر به ناچار باید اشیاء، افراد، اجسام و هرچیزی را که قابل دیدن است دورتر از فاصله واقعی آن مشاهده نمایند.

عوارض استفاده از لنز طبی ! آیا می تواند جایگزین عینک باشد ؟

معاینه چشم - پیر چشمی

عوامل موثر بر بروز پیرچشمی

  • دوربینی: که این به انعطاف پذیری زیاد لنزها نیاز دارد.
  • شغل: این هم یک عامل خطر است بویژه اگر شغل به دید نزدیک نیاز داشته باشد.
  • جنس: در زنان جوان شیوع بیشتری دارد.
  • بیماری چشم یا تروما و آسیب به لنزها یا ماهیچه های مژکی می تواند باعث تسریع پیشرفت پیرچشمی شود.
  • اگر بیماری قند دارید، قند خود را پیوسته كنترل كنید تا به این عارضه مبتلا نشوید.

درمان های خانگی پیر چشمی

درمان پیر چشمی با عسل

  • چشم نیز مثل سایر اعضاء دچار انواع بیماری ها می شود. استفاده از شربت عسل و لیموترش تازه و یخ، 3 تا 4 لیوان در روز
  • مصرف روزانه 6 لیوان از مایعات، به خصوص آب (نیم ساعت قبل و دو و نیم ساعت بعداز غذا)
  • استفاده از کدو حلوایی یا کدو تنبل؛ پس از بخار پز کردن، با عسل و لیموترش تازه و روغن زیتون میل شود
  • استفاده از روغن زیتون و روغن کنجد در غذاهای روزانه که خون را رقیق می کند و چربی های موجود در خون را از بین می برد
  • استفاده از شربت عسل به صورت قطره چشمی( روزانه سه بار و هربار 3 قطره در هر چشم چکانده شود.
  • روزانه 2 تا 3 حبه سیر خام را ریز خرد کنید و دو ونیم ساعت بعد از هر وعده غذایی با یک لیوان شربت عسل قورت دهید.
  • سیاه دانه 5  گرم، تخم شنبلیله 30 گرم، رازیانه 40 گرم، هلیله سیاه 20 گرم، دارچین قلم 20 گرم، زنجبیل قلم 20 گرم، شکر 50 گرم همه را با هم پودر کنید و در یخچال نگهداری کنید صبح، ظهر و شب یک قاشق مرباخوری با یک لیوان شربت عسل میل نمایید.

درمان پیرچشمی با زالو

از زالوهایی که کرک ریز و نرم دارند یا لاجوردی رنگ هستند پرهیز کنید زیرا دچار غشی، خونریزی، تب، سستی و قرحه های بدخیم خواهید شد. اما برای درمان های طبی از زالویی استفاده شود که در آب های خزه دار که محل زیست قورباغه هاست رشد کرده و نه زالویی که در آبهای گل آلود سیاه بوده است. در طب عامیانه نیز زالو در کوچه و بازار به فروش می رسیده و تا حدود سی سال قبل، همه می دانستند که برای علاج زخم  و پیرچشمی  بهترین درمان زالو اندازی است. یا برای پیشگیری از فساد دهان و لثه و داشتن دندانهای محکم باید بناگوش را زالو گذارد.

عدسی آنتی رفلکس چیست ؟ بررسی مزایا ، معایب و روش نگهداری

قرص پیر چشمی

مکمل ها تکمیل کننده نیاز های کلی بدن بوده و در تقویت سلول های بدن در هر یک از ارگان ها و اجزاء ، بسیار موثرند. همچنین مکمل ها ضمن تقویت سلول ها در پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف تاثیر گذار هستند. زمانی که تغذیه صحیح صورت نگرفته و بدن انسان دچار کمبود انواع  ویتامین ها و پروتئین ها شود ، استفاده از مکمل ها ضروری به نظر می رسد. سبک زندگی مدرن امروزی و استفاده از روش های غلط تغذیه ای باعث بروز انواع اختلالات و کمبود مواد مغذی و حیاتی دربدن انسان می گردد. حتی با وجود تغذیه صحیح ، نیاز به ریز مغذی های تکمیل کننده مواد غذایی به طور آشکار مشاهده می شود.
بدن انسان دارای پیچیدگی های خاص خود بوده و انسان به منظور فعالیت های روزانه و حفظ حیات و انرژی به مواد غذایی نیازمند است. هر یک از اعضای بدن دارای عملکرد و اهمیت ویژه ای بوده و تقویت این اعضا و ارگان ها به عهده فرد می باشد. چشم انسان که یکی از اعضای مهم بدن انسان به شمار می رود نه تنها از لحاظ زیبایی دارای اهمیت است ، بلکه سلامت چشم موضوعی است که نباید از آن به راحتی گذشت. برای داشتن چشم هایی زیبا و تقویت بینایی نمی توان موارد بهداشتی ، دارویی و غذایی را نادیده گرفت. با وجود اینکه دید چشم موضوع مهمی به شمار می رود ، اما اکثر افراد به این مسئله توجه چندانی نمی کنند. ضعف در بینایی و آسیب های چشمی موضوع ساده ای نیست. دریافت ویتامین ها و مواد معدنی برای چشم بسیار مفید است. با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و همچنین استفاده از مکمل هایی حاوی انواع ویتامین های E , A  ,C و همچنین مس ، روی ، سلنیوم و آنتی اکسیدان ، می توانید به تقویت چشم خود بپردازید.

ضعیف شدن چشم - پیر چشمی

تفاوت های پیرچشمی و دوربینی

همان‌طور که گفته شد اصطلاح پیرچشمی زمانی است که عدسی چشم سفت و سخت شده و دیگر نمی تواند همانند گذشته به راحتی تغییر شکل دهد و برای تمرکز و دیدن اجسام از خود انعطاف نشان دهد. به همین علت خواندن و مشاهده در محدوده نزدیک برای فرد سخت تر می شود. این در حالی است که در اصطلاح دور بینی اندازه عدسی چشم کوتاه تر از حالت نرمالش می شود. این بیماری یا همان هایپروپیا یک مشکل انکساری تلقی می شود که فرد در دیدن اجسام نزدیک با مشکل مواجه می شود. از جمله علائم دور بینی می توان به:

  • تاری دید
  • اشکال در دیدن اجسام نزدیک
  • در بسیاری از موارد تنبلی چشم
  • هزینه عمل کمرا پیرچشمی
راهکار های تقویت چشم با رعایت چند نکته ی ساده

پیرچشمی از چند سالگی شروع می شود

یرچشمی همانطور که از نامش پیداست، پدیده‌ای مرتبط با افزایش سن است که با افزایش سن فرد دچار این نقص می‌گردد.
پیرچشمی در سنین حدود 40 سالگی شروع شده و از جمله نشانه‌های آن این است که فرد مبتلا به پیرچشمی برای مطالعه روزنامه، کتاب، مجله و یا هر مطلب نوشتاری دیگر مجبور است آنها را در فاصله‌ای نزدیک به چشم نگه دارد که این تلاش برای مطالعه از فاصله نزدیک پیامدهایی مانند سردرد و خستگی چشم را به همراه دارد. پیرچشمی به دنبال کاهش تطابق برای انجام فعالیت‌های بینایی در فاصله نزدیک اتفاق می‌افتد؛ یعنی اگر به هر علتی قدرت تطابق طبیعی عدسی چشم کاهش یابد، چشم به صورت خودکار قادر به افزایش وضوح تصاویری که در میدان دید بینایی قرار می‌گیرد، نخواهد بود. برای اصلاح دید بر اثر عارضه پیرچشمی چه باید کرد؟ نخستین گام برای اصلاح دید بعد از عارضه پیرچشمی این است که فرد از عینک نزدیک‌بین استفاده نماید تا بتواند تطابق برای انجام فعالیت‌های بینایی در فاصله نزدیک را فراهم آورد.

انواع پیرچشمی

پیر چشمی انواع مختلفی دارد و در زیر به معرفی آن می پردازیم:

پیر چشمی اولیه

پیرچشمی اولیه، اولین مرحله از فرایند پیری چشم است؛ زمانی‌که ممکن است خواندن فونت‌های کوچک‌تر برای شما دشوار به نظر برسد.

علائم پیر چشمی

پیر چشمی مطلق

اگر شما این نوع از پیر چشمی را دارید، چشمان شما به‌هیچ‌وجه نمی‌تواند بر روی دیدن اجسام نزدیک تمرکز کند.

پیرچشمی شبانه

هنگامی که این اتفاق می‌افتد، تمرکز بر روی اجسام نزدیک به‌ویژه در شرایط کم نور واقعاً دشوار است.

پیرچشمی عملکردی

پیرچشمی عملکردی، زمانی اتفاق می‌افتد که متوجه مشکلات بیشتری در دید نزدیک خود می‌شوید. برای مثال هنگام انجام دادن فعالیت‌هایی مانند آرایش کردن، دیدن خود در آینه و غیره.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *